BERDORF, 23 juli 2015 / Vanochtend wilde ik voor de wandeling nog wat boodschappen doen in Diekirch, en ook een goede kop koffie drinken. De camping waar mijn bloemetjescaravan staat, heeft geen winkeltje en het terras gaat pas om 10 uur open.
Via de grote weg naar Diekirch, en vlak voor de binnenstad de eerste de beste supermarkt ingedoken. Er was fruit aan de buitenkant uitgestald, dat zag er nog wel normaal uit, maar de rest… Een grote loods, weinig producten, rare merken, wel een hele grote vriezer met gedroogde vis, en toen ik de caissière duidelijk ‘bom dia, Joao” hoorde zeggen tegen de magzijnjongen, begon het te dagen. Ik was een winkel van en voor Portugezen binnen gestapt.
Nu dacht ik heel romantisch “ah, er zal in Diekirch wel een grote Portugese kolonie zijn, misschien wel voor de mijnbouw of de steengroeves hierheen gehaald”, maar de praktijk is wat prozaïscher. 20% van de inwoners van Luxemburg is Portugees. Daarmee zijn ze zijn de grootste autochtone bevolkingsgroep van het land, gedurende de afgelopen 30 jaar geleidelijk en grotendeels ongepland naar het land gekomen. Ze doen veelal laaggeschoold werk in de bouw, industrie of schoonmaakbranche.
Weer wat geleerd.
Toch maar een romantisch plaatje geschoten in een oude steengroeve, onderweg.
Als ik goed ben geïnformeerd, zijn de stenen uit deze groeve gebruikt voor de bouw van de Adolfsbrug in Luxemburg-stad, in 1908.
Echte Luxembourgers noemen het trouwens Diekrich…
Hoe weet jij dat nou? En ja, in het Lëtzebuergesch wordt alles anders, Veianen ipv Vianden, Bäerdreff ipv Berdorf, enz.
Nouja, als je er boodschappen doet hoor je dat soort dingen hé?
Tony, nog even over Luxemburg en netjes. Als je wat doorloopt richting Zwitserland :-), die kunnen er pas wat van. Buren klagen bij de politie als je een overhemd buiten hebt hangen en als je vertrekt van de camping, komt de beheerder met een gieter en graszaad langs; Die Zwitsers zijn pas echt eng ! Fijne wandeling!
gr.
Rob