Kevers

OP HEES, vrijdag 16 april 2021 / Er waren letterzetters en schorskevers in het bos aan het werk, volgens het briefje op de boom. En dat is schadelijk, ze kunnen met hun gewroet onder de boomschors het hele sparrenbos laten afsterven. En dus gaat er gerooid worden. Bomen met vier rode stippen worden gekapt en afgevoerd, drie blauwe stippen betekent laten staan. Blauw bestipte bomen krijgen ook een gele streep in de rondte, onder de stippen. Volgens het briefje betekent dat ‘opgelet’. Ja, je zal je eens vergissen tussen rood en blauw, of tussen 3 en 4 stippen. 

Er zit toch een beetje onlogica in. De kevers maken de bomen dood, om dat te voorkomen maken wij de bomen dood en we halen ze weg. Ja, en de spechten en koolmezen dan? Die eten namelijk van die kevers. De natuur is al behoorlijk uit balans door klimaatverandering en overconsumptie, laten we hem lekker nog maar verder uit balans brengen. 

Zouden we de bomen ook gewoon zelf dood kunnen laten gaan en ze laten staan? Dat zouden de spechten wel fijn vinden want daar nestelen ze in. En ze kunnen extra veel kevers eten. Er komen dan toch vanzelf andere soorten bomen, die beter tegen de kever bestand zijn? Natuurlijke selectie, heet dat, evolutie. Nou ja, het zal vast wel niet kunnen, de natuur zijn gang laten gaan.

Overigens kwam ik vandaag geen enkele bestipte boom tegen, niet blauw, niet rood, niet geel gestreept, misschien is er nog hoop.