Links lopen

RUIGENHOEK, zondag 31 januari 2021 / DAnk Je WEL! roept de fietser. Mokkend slalomt hij langs twee dikgeklede wandelaarsters, in de remmen knijpend voor een tegemoetkomende hardloper en uitwijkend voor een buggy van links. Het is druk vandaag, erg druk, op deze zonnige, ijskoude zondag in het Noorderpark. Verkeersregels lijken hier zoek. Mensen wandelen maar wat aan. Over de volle breedte van het voetpad, links van de weg, rechts, ze maken het mij en zichzelf onmogelijk om elkaar op gepaste corona-afstand te passeren. 

Vroeger leerde je bij verkeersles buiten de bebouwde kom aan de linkerkant van de weg te lopen, zodat je het tegemoetkomende verkeer kon zien, en zij jou. Maar die regel blijkt in 1991 afgeschaft te zijn. Sindsdien mag je zelf bepalen waar het ’t veiligste loopt. En nu worden linkslopers op intenetfora dus asociaal genoemd, en is het in het Noorderpark dus een zooitje, qua looprichting dan. 

Misschien zou eenrichtingsverkeer helpen, verplicht met z’n allen rechtsom het rondje Ruigenhoek lopen, maar dat zal vast ook wel niet meer mogen, sinds 1991. Gelukkig is het voetpad door de weilanden erg zompig, en mijden de meeste zondagslopers die route. Kan ik daar tenminste lekker ongehinderd door de plassen banjeren.