Mémoires

OBERMORSCHWILLER,  zaterdag 18 juni 2022 / Ik vond geen pleisterplaats, dus ben ik toch maar naar het oorspronkelijke eindpunt van deze etappe gelopen.

Het laatste deel van de etappe van vandaag ging over een wandelpad van Luemschwiller naar Obermorschwiller. Het wandelpad heette Chemin de Mémoire 19 août 1914. 

Meteen aan het begin van de Eerste Wereldoorlog zag Frankrijk zijn kans schoon om Elzas-Lotharingen, door de Duitsers ingepikt in 1871, weer terug te veroveren. Op 10 augustus 1914 werd Mülhausen ingenomen en terug omgedoopt in Mulhouse. Er werd gedanst in Parijs. Maar de overwinning was van korte duur, binnen een paar dagen sloegen de Duitsers terug. Er brak een grote, lange oorlog uit in de Elzas. Al op 19 augustus van dat jaar vond er blijkbaar dus hier een grote slag plaats, met ongetwijfeld heel veel slachtoffers. 

Ik vind het wel wat opvallend om het begin van een jarenlange tragedie te herdenken, en niet het einde ervan. Maar misschien waren ze hier op die eerste dag al zo blij dat de Duitsers eruit gegooid werden, al was het maar voor een paar dagen of weken, dat ze alle verdere oorlogsellende die nog komen zou, voor lief namen.