17 bomen

KLEIN OISTERWIJK, zaterdag 20 juni 2020 / We pauzeerden even op het bankje van Bob van Helsdingen en Lucy Sprengers. Bob was er zelf toevallig ook. Hij vertelde.

In 2013 kon je bij Natuurmonumenten een boom kopen. Ik vroeg of ik er 17 kon kopen, voor mijn hele familie. Dat kon. Maar dan wil ik de grond ervoor erbij kopen, zei ik. En ook dat kon. Dus hebben we op een mooie zondag hier allemaal bomen geplant, iedereen één. Met ’n drone hebben we vanuit de lucht een groepsportret gemaakt, ieder bij z’n eigen boom.

Maar in de droge zomer van 2018 brak er op mijn landje een brand uit, en 12 van de 17 bomen overleefden het niet. Daar hebben we nieuw boompjes voor in de plaats geplant. Op sommige plekken kwamen de afgebrande bomen toch weer op, als struik. Nu is het dus een mengelmoes.

Na de brand vroeg ik aan Natuurmonumenten of er ook een bankje mocht, en ook dat mocht. Ze wilden hem eigenlijk verderop, in het bos neerzetten, maar ik wilde ‘m hier, bij de 17 bomen. Als ik dood ben, wil ik gecremeerd worden en hier mijn as uit laten strooien.