Plaaggeesten

Vrijdag 12 juni 2020 / Langs de Huydecoperweg waren de berenklauwen flink uit de kluiten gewassen. Vroeger was dat een lastige plant die alles overwoekerde. Ik herinner me nog dat de gemeente Utrecht een proef deed met een schimmel die de plant lam zou leggen. Nooit gehoord of dat werkte, maar op een of andere manier is ’t blijkbaar goed gekomen, je hoort ten minste niks meer over de berenklauw. Wel over de Japanse duizendknoop. Dat is pas een heftige plant, groeit door beton en asfalt heen, overwoekert alles. Als je het verbrandt groeit het as weer uit tot nieuwe planten. Onderweg kwam ik het tegen, bij landgoed Beukenburg. In Engeland is het strafbaar om de plant in je tuin of weiland te hebben staan, schijnt. Hopelijk krijgen ze ‘m klein, daar op dat landgoed.

Wat ik nog meer voor invasieve plaaggeesten tegenkwam? De Amerikaanse rivierkreeft, die zit in de veengaten bij Westbroek. Nijlganzen, overal, ze groeien als kool, hebben twee nesten per jaar en jagen alle andere eenden weg. En eikenprocessierupsen, volop. Bij de Hogekampse Plas hebben ze ze met grote stofzuigers weggehaald, want ja, natuur moet aaibaar zijn, nietwaar? 

In mijn stadstuin heb ik drie mierennesten, onder het terras, ze ondermijnen de hele boel. Ik moet me bedwingen ze niet uit te roeien, ze zullen vast ook wel ergens goed voor zijn. Ik wacht wel totdat een natuurlijke vijand ze decimeert, misschien wel een schimmel of zo.