Een gemiste kans

DEN DOLDER, 12 februari 2020 / Ik liep weer eens mijn vaste route – van huis naar Den Dolder, over landgoed Beerschoten. Eigenlijk wandelde ik over twee verschillende landgoederen. Midden in het Beerschoter bos kom je bij een slagboom met een bordje “Noord Houdringe. Opengesteld Particulier Eigendom.”  

Je kunt gewoon doorlopen, maar tot voor kort was dat wel anders. 

Toen stond er namelijk een ander bord: “Noord Houdringe. GEEN VRIJE WANDELING. ALLEEN TOEGANG MET WANDELKAART, VERKRIJGBAAR BIJ DE BILTHOVENSE BOEKHANDEL, JULIANALAAN 1, 3722 GA BILTHOVEN”.

Maar ja, als je midden in het bos staat, ga je natuurlijk niet een uur omlopen om een kaartje te halen. Tientallen keren heb ik aldus het landgoed Noord Houdringe illegaal betreden. Ik wou best wel betalen, hoor. Telkens nam ik me voor om na afloop, of op een andere dag, een kaartje te gaan kopen in de Bilthovense Boekhandel aan de Julianalaan 1 te Bilthoven. 

Nu is dat bordje dus weg, je mag gewoon doorlopen. Een gemiste kans als je het mij vraagt, ze hadden moeten doen wat Staatsbosbeheer bijvoorbeeld bij de Kennemerduinen heeft gedaan. Een klein automaatje neerzetten waar je contactloos met je pinpas of apple pay kunt betalen. Of nog gemakkelijker – een QR code van een tikkie op het toegangsbord, geheid dat iedereen betaalt die naar binnen wil , want waarom niet en zo hou je het bos schoon en onderhouden.