Het geheim

BAARN, vrijdag 21 februari 2020 / Ik liep langs de Hooge Kampse Plas. Overblijfsel van de zandwinning voor de naastgelegen flatwijk Weltevreden.

Zo’n vijf jaar geleden verschenen er overal in de stad groene fiets-verkeersborden naar de Hooge Kampse Plas, als ware die een recreatiegebied geworden. Maar dat is niet zo, het is gewoon een rechthoekige bak met water, met links erlangs een fietspad en een groenstrook. Op Google Maps staat inderdaad “Natuurgebied Hoogekampsepad”, maar het echt niet meer dan een saai fietspad.

Wel hebben ze de plas de afgelopen jaren “verondiept”, wat betekent dat ze er weer zand in gegooid hebben, om meer ruige natuur te maken. Maar daar is niks meer van te zien, de pier die ze gemaakt hadden om het zand erin te kunnen kieperen is weer weg, het is gewoon weer een saaie plas.

Ook staat er al jaren een bord, dat hier nieuwe natuur komt, en eronder staat de slogan “De natuur kent het grote geheim en glimlacht”. Ik vond dat altijd maar een irritante slogan. De natuur glimlacht niet, de natuur is natuur en verder niks, je gaat er dood als je je niet tegen de natuurkrachten beschermt. Ik dacht – vast bedacht door zo’n natuuradviseur die glimlachend verdient aan de verontdieping van de Hooge Kampse Plas.

Maar vandaag ontdekte ik dat het een citaat is van Victor Hugo. Maakt het niet veel beter, eigenlijk.