Hier overleed een wielrenner

SITTARD, zondag 1 maart 2020 / Ik wandelde van Hoensbroek naar Sittard, een mooie route door het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Mooie vergezichten en pittoreske dorpjes.

In de buurt van Vaesrade kwam ik langs een eenvoudig houten kruis, tegen het hek bevestigd. Hier was overduidelijk een wielrenner in het harnas overleden. Het viel niet mee te achterhalen wat er was gebeurd.

Uiteindelijk leidde de gele bidon ter rechterzijde van het kruis me naar het Comité Ettelbrück – Amstenrade, een wielerclub die elk jaar een “monsterrit” organiseert, vanuit Luxemburg naar Limburg. 181 kilometer, dwars door de Ardennen. Ontstaan als weddenschap in de kroeg van een groepje Amstenraadse bouwvakkers, aan het werk in Ettelbrück. Ze zouden wel eens met de fiets naar huis gaan.

Afgelopen jaar was het de 50ste keer, op 7 september 2019.

Op 28 september 2019 overleed de 55 jarige Jeu Meijers, bestuurslid van het Comité en grote initiator van het jaarlijkse evenement. Hij overleed tijdens de beoefening van zijn geliefde wielersport, hier, op de Bottelegats, een klein landweggetje tussen Vaesrade en Thull.