Een houten stok

ORNAVASSO, woensdag 6 juli 2022 / Vandaag verschenen er allemaal stickers op lantaarnpalen met daarop een pelgrim. Ik ben stiekem op een pelgrimsroute beland. Het viel me onderweg al op dat de route vaak omwegen maakt naar een kapelletje of een kruisweg. Ik dacht eerst nog dat het logisch is, kapelletjes en kruiswegen zijn in Rooms Italiƫ niet mis te lopen. Nu ga ik twijfelen.

De bebaarde pelgrim, een wat dikke kabouter, draagt Uggs, een pij met een bruine hoodie, een houten stok en een tas om zijn schouder. Echt een model pelgrim.

Nu ik onderweg ben in het gewone ItaliĆ«, en niet meer in de gebieden waar gehiked wordt, zullen de mensen wel denken “ha, weer een pelgrim”, als ze mij zien lopen. En het is net als met honden en baasjes, vrees ik, hoe vaker er stickers verschijnen, en hoe vaker ze me langs kapelletjes en kruiswegen sturen, des te meer pelgrimificeer ik. Binnenkort ga ik mijn lichtgewicht, inschuifbare ski/wandelstok verruilen voor een houten stok. Een beginnetje.

De kapelletjes zijn overigens goede plekken om te pauzeren, in de schaduw. Soms is er een waterkraantje, het is er stil. Dat geeft ruimte om over dingen na te denken.