Firenze

RIFREDI (FIRENZE), woensdag 17 augustus 2022 / Vandaag bereikte ik Firenze. Niet de stad van de Medici, de Ponte Vecchio en Palazzo Pitti, maar Rifredi, wijk 5 van de stad. Ik slaap in een appartement op de 4e verdieping van een jaren ’60 uitbreidingswijk. 

Winkels in de plint, van buiten een nogal gesloten geheel, maar van binnen verrassend statig. Speeltuintjes tussen de flatgebouwen. Het had zo Amstelveen kunnen zijn. Behalve dan het weer, de heuvels en palazzo’s om de stad heen en de drukte op straat na zonsondergang. Alhoewel dat laatste deze week meevalt.

Maandag was het Ferragosto, Maria Hemelvaart, dé zomerfeestdag van matriarchaal Italië, en de Italianen zijn meteen maar de hele week naar het strand gegaan. Veel winkels, en sommige restaurants en musea zijn dicht. Maar er is genoeg open om als toerist aan je trekken te komen. Kerken en oude gebouwen zat. 

Uurtje later, half negen ‘s-avonds: nou, dat bleek allemaal dus wel wat tegen te vallen. De buurtrestaurants zijn allemaal met vakantie. De buurtsupermarkten sluiten om acht uur (altijd gedacht dat die hier eindeloos open waren). Gelukkig heb ik nog wat restanten van de lunch: brood, kaas en worst. In de koelkast liggen nog wat cherrytomaten, en eerder had ik al wat perziken, yoghurt en 0.0 bier gekocht.

Ik deel het appartement overigens met twee Duitse jongens, maar ik heb – na twee maanden socializen als het maar even kan – geen energie om iets gezamenlijks in de keuken te doen. Zij ook niet, dus dat komt goed uit. Ze gaan vroeg onder de wol, om zes uur moeten ze verder, naar Lucca, Pisa en Milaan. Venetië en Rome hebben ze al gedaan.