In Buren

ERICHEM, 6 juli 2015 / Vandaag wandelde ik door Buren. Buren is een heel erg koninklijk stadje. Mevrouw Willem van Oranje heeft er een kinderweeshuis gesticht, en vandaag de dag mag W.A zich graaf van Buren noemen. Maar deze blog gaat niet over onze Oranjestad.

Ik was dit voorjaar al eens in Buren, om een schaakpartij te spelen voor de regionale competitie. Ik werd afgedroogd, als team verloren we kansloos en we degradeerden, terug naar de 2e klasse. Ik noteerde de zetten van de partij (dat is verplicht in officiële wedstrijden), maar het notatiebriefje ben ik kwijtgeraakt. Ik kan dus niet laten zien hoe dat afdrogen verliep.

Daarom maar even een andere partij: ik (met wit) tegen Mangonel, Amerikaan. Ik ben deze partij nog aan het spelen, op internet. Je hebt voor iedere zet drie dagen de tijd. Het lijkt een beetje op correspondentieschaak met briefkaarten die je elkaar over en weer stuurt, met dien verstande dat bij het ouderwetse correspondentieschaak alle hulpmiddelen toegestaan zijn, en bij internetschaak niet. Als je een computer gebruikt om steeds de beste zet uit te laten rekenen (en dat merkt het internetsysteem vrij snel), dan wordt je account meteen geblokkeerd.

De partij:

1. e4 e6 2. Pf3 d5 3. exd5 alternatief is de e-pion doorschuiven naar veld e5, maar dan komt het centrum meteen vast te zitten en daar had ik geen zin in.

3… exd5 4. d4 Pf6 5. Lg5 c5 een beetje vreemde zet, ik kan nu zijn d-pion isoleren: 6. dxc5 Lxc5 7. c3 O-O 8. Le2 Db6 Ai, die zet had ik niet gezien.

image

Zwart valt nu twee velden aan: de dame kan de pion op b2 slaan (en valt daarmee ook de toren op a1 aan), en de zwarte loper kan met ruggesteun van zijn dame de pion op f2 slaan. Nou krijg ik vaak het verwijt dat ik de passief speel, dus deze keer dacht ik: laten we eens iets geks doen. Meestal pakt dat verkeerd uit.

9. O-O Dxb2 ik rokeerde om de pion op f2 te dekken. De zwarte dame slaat zoals te verwachten was de pion op b2.

10. Lxf6 Dxa1

image

En ja hoor, zwart pakt ook mijn toren op a1. Te hebberig, als je het mij vraagt.

11. Lxg7 Kxg7 ik offer ook nog maar mijn loper, om de pionnenstelling voor de zwarte koning open te breken. Ik speel nu 12. Dc2 en nou kan de zwarte dame niet meer uit de hoek weg.

12… d4 zwart hoopt dat ik die pion sla, dan kan hij zijn dame bevrijden.

13. Dd2 f6 14. cxd4 Td8 de toren pent mijn pion. De zwarte loper slaan zou leiden tot dameverlies.

15. Dc2 Lxd4 16. Dc7+

image

Ik denk dat zwart deze zet over het hoofd zag, mijn dame gaat nu het hele bord over, zwarte stukken opjagen en slaan. Terwijl zijn dame hulpeloos in de hoek blijft.

16… Td7 17. Dxc8 (ik win mijn loper terug) …Te7

18. Dg4+ en nu wacht ik al een dag op een zwarte zet. Volgens mij ga ik wel winnen, ik hou jullie op de hoogte.

En zo kom ik mijn avonden door, op weg naar Rome: met een paar potjes schaak. Soms win ik, soms verlies ik, maar zelden word ik zo afgedroogd als dit voorjaar in het koninklijk graafschap Buren.

Eén reactie

  1. Hoi Tony, even een reactie op je berichten. Je bent al aardig op pad en ik neem aan dat het goed gaat. De avonden zullen wel lang duren want er is niemand om tegen aan te praten, maar een partytje schaak verzet de zinnen wel even. Ik wens je weer veel wandel plezier en een goede reis. Nico

Reacties zijn gesloten.