Into the wild

AMMERZODEN, 7 juli 2015 / Mijn slaapplaats in Ammerzoden is een nieuw avontuur voor me: AirBnB.

De eerste twee nachten heb ik een bed geregeld via de stichting “Vrienden van de Fiets”. Heel goedkope overnachtingen bij particulieren (eufemisme voor: vrouwen van middelbare leeftijd), speciaal voor fietsers en wandelaars. Je krijgt er een logeerbed, ontbijt en eventueel avondeten, voor een vaste prijs. Het is een echt Hollands concept dat uit gaat van vertrouwen en laagdrempeligheid. Je wordt voor 8 euro lid van de stichting en kunt vervolgens alle overnachtingsadressen op de website van VfdF vinden. De website is praktisch, veel tekst in een klein lettertype en vooral een grote foto op de startpagina van mevrouw Toos Kemerink, gastadres sinds 1984. Op tablets of smartphones werkt de site niet goed.

Mijn eerste bed stond in Odijk, bij een zeer aardige gastvrouw. Ze was net met pensioen, alleenstaand, en woonde sinds anderhalf jaar in een ruim nieuwbouwhuis aan de rand van het dorp (daarvoor had ze 30 jaar in de Utrechtse Zeeheldenbuurt gewoond). Het was ruim, netjes, modern. Ze kookte voor ons tweeën (kip madras, Knorr wereldgerecht) en ’s ochtends kreeg ik een uitgebreid ontbijt met broodjes en gekookt ei, een Bed&Breakfast waardig. Ik mocht zelfs een lunchpakketje meenemen, in mijn biologisch afbreekbaar bamboe lunchbox.

De tweede VvdF-overnachting (gisteren) was op een afgelegen boerderij, 3 km van Buren (waar ik heerlijk dineerde bij De Prins: kangoeroe-spies in brandnetel-saus, met een oranje mousseline van zoete aardappelen). Ik had op de boerderij een zelfstandig appartement, met eigen zit-, bad- en slaapkamer. Ik mocht zelf thee en koffie zetten, een ontbijtje lag in de koelkast klaar. Helemaal op mezelf, dat was best lekker. En dat voor nog geen 20 euro, contant betaald bij vertrek.

Maar dan vandaag, Ammerzoden. Ik had mijn logeerplek geregeld via AirBnB, een wereldwijd hip fenomeen op internet. Particulieren bieden hun kamer, loft, etage of wat dan ook aan voor prijzen variërend van 10 tot 500 euro of meer. Je zoekt op locatie en datum, en je boekt via internet. De verhuurder beslist of-ie op je aanvraag ingaat. Aanbieders en vragers worden door AirBnB geverifieerd (ik moest bij inschrijven een foto van mijn paspoort uploaden, werd automatische gecontroleerd), je kunt recensies lezen (en plaatsen) over zowel het gebodene als de reiziger, om voldoende vertrouwen te geven dat het niet om internetzwendel gaat. Betaling gaat via PayPal, geen cash meer nodig. AirBnB is een community: flitsend, jong en romantisch. De responsive website opent met een ondergaande zon en laat al swipend sfeervolle foto’s zien van Wenen, Lissabon, Barcelona, Parijs en Seattle. Verhuurders etaleren er hun inspirerende kamers. Je krijgt meteen zin in een stedentrip of verre buitenlandse reis.

Maar je kunt er dus ook je logeeradres in Ammerzoden (en overmorgen: Vessem) vinden.

Mijn slaapplek vandaag heet “Into The Wild”, en daar geen woord van gelogen. Het is een oud, vervallen huisje in het centrum van Ammerzoden. Het staat op de nominatie gesloopt te gaan worden door de gemeente voor de aanleg van een verkeersrotonde, wanneer is nog onduidelijk. Het wordt door de bewoners Theo en Tom (nee, geen stel, achterneven van elkaar) opgeknapt. Het huisje ernaast is ook van Theo, dat nemen ze later nog onder handen, met nog meer slaap- en kantoorruimte.

IMAG0492Ik heb er een kamer met een mooi bed en een hip vrijstaand bad. Ik mag in de huiskamer zitten, of in de tuin met zithoek van oude banken, vuurplaats achterin, kippen (er is mij morgen een vers eitje beloofd door Theo) en een varken (wordt vetgemest met etensresten, en voor de kerst geslacht). Ik mag mee-eten vanavond, dat hadden we vooraf al geregeld, ik moet er uiteraard wel (cash) voor bijbetalen.

Het huis is één groot feest, overal treinbordjes, beeldjes, Aziatische kunst of kitsch, meubels en rariteiten. De keuken is klein en vol, met overal borden, bestek, koelkasten en 18 glazen potten met thee van over de hele wereld. Het eten is goed: kruidig gebakken krielaardappeltjes, gewokte groente en kipfilet. Theo serveert Litouwse gember-citroen thee na het eten. Mijn gastheren zijn erg gastvrij.

Ik denk dat ik morgen maar eens een heel positieve recensie op AirBnB ga zetten.