Je doet het met wat je hebt

BILTHOVEN, vrijdag 24 april 2020 / Ik rustte even uit op het “NoWaBi bankie” in het Bilthovense groengebied De Leijen. Zelfs zonder op internet te zoeken kon ik wel raden waar die naam op de rugleuning van de bank voor stond: Nordic Walking Bilthoven.

Nordic walking. Met van die prikstokken. Niks voor mij. Wandelen doe je met je lijf, je ene been voor het andere, daar heb je verder niks voor nodig, dat is juist het mooie ervan. Waarom zou je onder het lopen met niet-functionele stokken zwieren? Als er nou sneeuw lag, en je ski’s onder had, dan zou ik het wel begrijpen. Dan ben je aan het langlaufen. En als je in de zomer gaat trainen voor het langlaufen, ja, dan wandel je met van die stokken. Maar van alle Nederlandse nordic walkers zal er maar een handjevol aan het trainen zijn voor het langlaufen. En de rest? Die zwiert met stokken omdat dat goed voor de conditie zou zijn.

Dat zal best. Je kunt ook hoogzomer een zware winterjas dragen tijdens het wandelen. Je rugzak vullen met bakstenen. Een stapel hout achter je aanslepen. Om de tien minuten tien keer opdrukken. Fijftig rondjes op de atletiekbaan lopen in dubbel tempo.

Het mooie van wandelen is nou juist dat dat allemaal niet hoeft. Je doet het met wat je hebt, je lijf, een paar goede schoenen aan je voeten, een rugzak bij je met wat je onderweg nodig denkt te hebben, een route van A naar B, onderweg genieten van wat je om je heen ziet, de stilte in je hoofd en je lijf aan het werk.

Je doet het met wat je hebt, da’s nou juist het mooie. Ga dat nou niet lopen verpesten met stokken.