Via Aretina

BURCHIO, vrijdag 19 augustus 2022 / Ik wandel van Firenze naar Arezzo over de Via Aretina, de steenweg die beide steden in de middeleeuwen verbond. De Via Aretina volgt het tracé van de Via Cassia, uit de tweede eeuw voor Christus, waarlangs de Romeinen noordwaarts gingen, richting de Po-vlakte. 

Helaas is het ook het tracé waarop later de eerste grote asfaltweg tussen Rome en Firenze is aangelegd, de Strada Provincia 1, meestal de Via Roma geheten. En helaas is daar later vlak naast de Autostrada 1 aangelegd.

Ik loop dus per saldo veel over een drukke provinciale weg, naast een drukke snelweg. Maar ik wandel ook door het dal van de Arno, met veel villa’s en castello’s op de heuveltoppen, met pittoreske dorpjes onderweg, met wijngaarden, olijfbomen en met met cipressen omzoomde oprijlanen. Het is het gebied “waar het goed eten is, en beter nog drinken”, zoals hier gezegd wordt. Hetgeen ik als alcoholvrije wandelaar, in de week dat de meeste restaurants dicht zijn, nog niet heb mogen ervaren. Vanavond doe ik het met een tonijnsalade en een fles cola voor de buis, in mijn vakantieappartementje voor één nacht.