Water

SAN GIOVANNI VALDARNO, zaterdag 20 augustus 2022 / Ik pauzeer rond half elf in Incisia, naast een water-automaat. Formaat dubbel bushokje. Vanaf een afstand zag het er uit als een Franse pizza-automaat, maar op het plaatsen daarvan staat in Italië de doodstraf.

Nee, het is een water-automaat, voor gratis water. Aan drie kanten van het geval worden de voordelen van kraanwater boven flessenwater breed uitgemeten. Geen plastic flessen afval, goedkoper, het weegt niks, en de kwaliteit is prima. In de vierde kant zit een opening waar je twee flessen naast elkaar in kunt zetten, met knoppen erboven en ernaast. De linker is voor Naturale, de rechter ook, daar is een papiertje over de oorspronkelijke tekst geplakt.  Oorspronkelijk kwam daar Frizzante uit, maar bubbelend kraanwater is misschien niet goed te verkopen, of te onderhoudsgevoelig.

Maar, waarom zit daar een grote metalen doos omheen? Telecontrollato, zegt de website van Publiacqua. En alta qualitá. Ja, dat zal wel, maar alle toeters en bellen van binnen kunnen stuk gaan. Daar is zelfs al rekening mee gehouden. Er zit een grote rode lamp aan de bovenkant. Als die brandt, is de automaat in storing en buiten bedrijf.

Waarom niet een klein, robuust, handzaam fonteintje? Met telecontrol, desnoods. En een beetje koeling. En met een systeem om de uitgifte te beperken.

Ik ben de afgelopen weken wel 200 waterfonteintjes tegen gekomen, waarvan veel buiten gebruik (om misbruik te voorkomen, of omdat er niemand is om ze te beheren?), verzin hier een handzame oplossing voor, zou ik zeggen. Op de plekken waar ik het water het hardst nodig had, was er überhaupt geen ruimte voor een grote metalen kast, formaat twee bushokjes.

Kijk bijvoorbeeld eens naar het NS tappunt, gewoon een gebogen buis met een betrouwbare knop. Zet er misschien een klein kastje bij voor de telecontrol en de koeling. Beetje Italian Design erover, klaar.

En, eigenlijk geeft Publiacqua met hun automaat een verkeerd signaal af. Ze zeggen: om van leidingwater drinkwater te maken heb je een kast, formaat twee bushokjes nodig. Ik zou mijn leidingwater thuis niet meer drinken.