Weer aan de wandel

SWALMEN, 17 augustus 2019 / We liepen een tweedaagse ns wandeling, van Roermond via het natuurpark Meinweg naar het schattig Duitse plaatsje Br├╝ggen, net over de grens, en dan weer terug naar Nederland, langs het riviertje de Schwalm naar Swalmen. Een erg mooie wandeling, veel bloeiende heidevelden, moerassen en beekdalen. Dat wisten we vooraf al, de ns routebeschrijving en de vele recensies van de wandeling op internet hadden het ons verteld.

Wat ze niet vertelden, was het verrassende slot. Als je door Swalmen heen bent gelopen, gaat de route nog even over een onooglijk pad langs de WEPA fabriek, onder de snelweg door, naar het station. Vlak voor de snelweg staan drie pittoreske huisjes aan het water, en bij het laatste huis, daar is het. De tuin staat vol met miniatuurpaleizen, kastelen en andere follies. De bewoner van het huis heeft hier eigenhandig meer dan zeventig bouwwerkjes neergezet, van kleine baksteentjes, met kleine raampjes en deurtjes, en kleine dakpannetjes en kleine torentjes. Kijk maar.

Volstrekt zinloos, maar ook verbazingwekkend mooi. Om even vol verwondering bij stil te staan. Net zo zinloos als naar Rome lopen, eigenlijk.