WWOOF

FRACONALTO, zaterdag 22 juli 2022 / Ik ben te gast op Agriturismo La Sereta, een biologische boerderij met logies met ontbijt en een restaurant op zondag. Ik ben de enige logé. 

Er zijn nog vijf mensen te gast, jonge mensen uit Italië, Frankrijk en de VS. Zij werken een tijdje op de boerderij tegen kost en inwoning. Dat gaat via WWOOF, World Wide Opportunities on Organic Farms. Via WWOOF kun je een tijdje naar een biologische boerderij in binnen- of buitenland, waar je dan meedraait op de boerderij om te leren hoe dat gaat, bioboer zijn, en uiteraard om wat cultuur van een ander land op te doen. 

Het is flink aanpoten voor ze, hier. De wekker gaat om vijf uur, dan de hele ochtend werken, samen lunchen, uit de hete zon blijven en in de avond weer een paar uur werken. Om negen uur avondeten, en dan is dag alweer om. Ik mag mee-eten ’s avonds, wat een beetje gek aanvoelt, ik heb er niet hard voor hoeven werken. 

Gisteravond moesten ze onkruid wieden in de groentetuinen, vanochtend is er gras gemaaid, een grote stapel hout in mootjes gehakt, nog meer gewied en geoogst voor het eten. Op zondag helpen ze mee in het restaurant, en laatst mochten ze hooibalen maken met de tractor, dat was pas echt vet.