De weg kwijt

HILVERSUM, zondag 1 december 2019 / We liepen een rondje om Hilversum. Of eigenlijk, we deden een half rondje, tegen de klok in. Van station Mediapark naar Hollandsche Rading. In 1938 liet de Hilversumse horeca het rondje aanleggen: het voetstappenpad. Helemaal om Hilversum heen, over de hei en door de bossen. Tegenwoordig gaat de route dwars door een jaren 60 flatwijk, maar de rest is nog steeds natuur.

Ze maakten voor het pad een speciaal wegwijzerpaaltje, met een mooie witte voet erop. Onderweg kom je er nog veel tegen, zelfs in de flatwijk, tussen de Jumbo en het wijkgebouw. Het was me onderweg niet helemaal duidelijk hoe de wegwijzer werkte, wanneer we links of rechts af moesten slaan bijvoorbeeld.

Ik stel me zo voor dat dit pad met zijn wegwijzers jarenlang het alleenrecht had rondom Hilversum. Het is een mooie route, dus waarom zou je nog andere routes willen? Maar ergens onderweg naar vandaag is er toch een zekere wildgroei ontstaan, met roodwitte, blauwgele en blauwrode routes, knooppuntroutes, ns-routes, groene wissels, trage tochten en klompenpaden.

Net zoals er in Hilversum jarenlang ook maar één tv zender was, die gaandeweg uitgroeide tot een kluwen van publieke, commerciële, kabel, betaal en themakanalen – ik ben ondertussen de draad kwijt, ik haak af, ik mis vrijwel zeker de programma’s en series die ertoe doen.

En ook in het bos is het vaak verdwalen tussen alle wegwijzers. Sinds kort doe ik ook daar niet meer aan mee. Ik wandel wegwijzerloos. Maar dan wel met GPS op mijn telefoon, veel nauwkeuriger, mits ik internet heb, uiteraard.