Naar Rome

PISTOIA, maandag 15 augustus 2022 / Na een kop koffie en een chocoladekoekje bij L’Antica Locanda neem ik op de Passo della Collina afscheid van de E1. Dankjewel, E1, dat je me van ver weg hierheen hebt gebracht!

Nu kom ik in Pelgrimsland. Ik kan van Collina naar Pistoia kiezen uit verschillende pelgrimsroutes:

  1. de Via Francesca della Sambucca
  2. de Via Romea Germanica Imperiale
  3. de Via Romea Nonantolana. 

Via Francesca betekent Franse weg, oftewel de weg van Frankrijk naar de Heilige Stoel. Ook wel Via Francigena genoemd. Er is in Italië een heel netwerk van pelgrimspaden met die naam. Blijkbaar gaan de Franse pelgrims kriskras door Italië naar Rome. 

De Via Romea Germanica Imperale, dat is de keizerlijke weg vanuit Duitsland naar Rome. En de Via Nonantolana is de weg vanaf de Romeinse stad Nonantola, het tegenwoordige Modena.

Ze volgen alledrie dezelfde route naar Pistoia. 

Er is ook nog (4) een pelgrimsroute Cammino di San Bartolomeo, maar die maakt een omweg naar beneden.

Ik kan van Collina naar Pistoia daarnaast ook gewoon (5) de seculiere CAI* route 214 nemen, roodwit gemarkeerd, deze volgt dezelfde route als de drie eerstgenoemden.

Ik kies voor de eerste, de Via Francesca, ik ben tenslotte ooit vanuit Frankrijk naar Italië gelopen, en niet vanuit Duitsland of Modena. Vanmiddag loop ik dus eventjes de Via Francigena, naar Rome, het Rome dat ik niet zal bereiken.


CAI: Club Alpino Italiano, de Italiaanse alpinistenvereniging, met lokale afdelingen die wandelpaden en refuges beheren. De afgelopen 43 dagen liep ik op CAI-paden (750 km) en sliep ik in CAI-hutten (10 keer).