Op bedevaart

STAZZANO, woensdag 20 juli 2022 / Naast de bosweg ligt een vrijliggend fietspad, de heuvel op. Fietspaden zijn in Italië dungezaaid, maar hier mag het. Bovenop deze heuvel ligt namelijk een bedevaartsoord voor wielrenners: Castellania Coppi. Het dorp is vernoemd naar de legendarische wielrenner Fausto Coppi, die er is geboren. Ik maakte een korte omweg om er even te gaan kijken. 

Het is een gehuchtje van niks, er staan twee monumenten, een meer dan manshoge roze fiets en een Giro-roze geschilderde toren. Om het echt te beleven had ik er natuurlijk met een racefiets heen moeten gaan, maar ja, die heb ik niet bij me. Nu bleef het een beetje alsof ik toekeek bij een feestje van anderen. Die er overigens niet waren, bij het Coppi-monument. Het zal wel te vroeg zijn geweest, of te heet, of buiten het seizoen. 

Ik troost me maar met een citaat van Seneca dat vanavond bij de pizzeria op mijn placemat stond: “la solitudine è per lo spirito, ciò che il cibo è per il corpo”. “De eenzaamheid is voor de geest als wat het voedsel is voor het lichaam”. Ik ploeter nog maar even door, in mijn eentje.